Agrárkönyvtári Hírvilág, 2011. XVIII. évfolyam 3. szám |
Nálunk történt – Könyvbemutató |
A
füstöskonyhától a mászókéményig
|
Révész Márta |
Könyvtárunk
állományának kiemelkedő szépségű darabjai közé tartoznak a Népi kultúra sorozat kötetei. A sorozaton belül több mű foglalkozik
a népi tüzelőberendezések, tűzhelyek, kályhák, kemencék témájával. A fényképekkel,
rajzolt ábrákkal, térképekkel bőségesen illusztrált könyvek részletesen
tárgyalják, miként fejlődött a paraszti konyhahasználat módja hazánk különböző
tájegységein a török időktől napjainkig.
A
kezdetben használatos füstöskonyha mai szemmel nézve szinte elviselhetetlen
volt. A konyhának nem volt kéménye, és szabad tűzön sütöttek-főztek benne.
Amikor a konyha levegője megtelt füsttel, kinyitották az ajtókat-ablakokat,
akkor viszont – télen legalábbis – a füsttel együtt a meleg is kiment. A
szerencsésebb családok olyan házban laktak, amely nem ebből az egyetlen
helyiségből állt. Ilyenkor a konyhával szomszédos szobában elhelyeztek egy kályhát,
melynek füstjét a konyhába vezették, így a szoba füstmentessé vált.
A
fent leírt füstöskonyha a török időktől fogva kezdett kiszorulni a
használatból, elsőként a törökdúlta vidékeken. A lerombolt falvakban az épülő
új házakban már kéményeket kezdtek kialakítani. Először a szabadkéményes konyha
jött divatba: a konyha mennyezetét boltozatosan alakították ki, és kürtőt
építettek, melyen keresztül a szabadba távozott a füst. A szabadkéményes konyha
füstmentes, de télen nagyon hideg volt. A hatásos füstelvezetés következtében
viszont mód volt több tüzelőberendezést is elhelyezni: a konyhában sütő-főző
alkalmatosságokat, a szobában kályhát vagy – az Alföldön – búbos kemencét
építettek. A szabadkéményes ház így lényegesen komfortosabb volt, mint a
füstöskonyha.
Az
1800-as évek közepétől jelentkezett fahiány idézte elő a korszerűsítés
következő lépését. Elsőként a polgári házakban építettek olyan komplex
tüzelőberendezéseket, melyeknél már az energiatakarékosság szempontjai is szerepet
kaptak. A korábbi kéménykürtő helyett tágas, de fallal lezárt ún. mászókéményt
alakítottak ki. Az elnevezés onnan ered, hogy a mászókéménybe tisztítás
céljából rendszeresen bele kellett mászni; a család igényei szerint a kéménybe több
tüzelőberendezést is bekötöttek, így több füstjárat volt, melyeket rendszeresen
tisztítani kellett. A tüzelőberendezések is úgy voltak megépítve, hogy az
elhasznált energia minél jobban hasznosuljon: a főzéskor keletkező hő egy része
a beépített vízmelegítő üst fűtésére, illetve a mászókéményben elhelyezett
kolbász füstölésére is hasznosult. A mászókéményes konyha összességében nagyon
praktikus, ugyanakkor energiatakarékos volt.
A
fenti könyvek olvasásakor örömünket lelhetjük az emberi találékonyság és kreativitás
megnyilvánulásaiban. A gazdag képanyag bemutatja, hogy hányféle kályha,
kemence, kémény, konyha volt használatban. A helyi lehetőségektől függően
hányféle anyagból, hányféle elrendezésben, hányféle formára készítették, hányféle
módon díszítették mindezeket.
![]() |
![]() |
Búbos kemence takaréktűzhellyel (1938.) |
Pityerszeri
mászókéményes konyha: mászókémény két ajtóval és hamuzónyílással, |
A
Népi kultúra sorozat köteteit számos
gyakorlati információ is színesíti. A szerzők leírják a búbos kemence
építésének módját (nem betonból!), csakúgy, mint azt, hogyan kell a
kenyérsütéshez szakszerűen felfűteni, hogyan világítottak a belsejében, és
milyen recept szerint érdemes a házikenyeret elkészíteni.
Révész Márta