Agrárkönyvtári Hírvilág, 2013. XX. évfolyam 2. szám                                                          

Könyvismertetés

 

 

Alternatív energiaellátási rendszerek az agrárgazdaságban

Tóth László

Szaktudás Kiadó Ház, 2012

312 p.

 

Alternatív.jpg

A könyv az energiagazdálkodás leglényegesebb területeit – szükséges mértékig az elméleti összefüggéseket is, de leginkább a gyakorlati szempontokból fontos megoldásokat – tárgyalja. Bemutatja általában az energiatermelést, az energiaátalakítást, a települések energiaellátásában fontos megoldásokat, az energiamegtakarítás lehetőségeit és az energiatárolás főbb kérdéseit. Kiemelten foglalkozik a mezőgazdasági termelés során előállítható, vagy annak melléktermékeként keletkező energiahordozók – mint például a biomassza és biogáz – előállításával, az energia kinyerésével és felhasználásával, de részletesen tárgyalja a geotermikus energia, napenergia, szélenergia és a mesterségesen előállított tüzelőanyagok felhasználásának kérdéseit a termálvíz hőszivattyúzásától a tüzelőanyag-cellás villamos autó működtetéséig.

A kötet ajánlható az energiagazdálkodással, a vidék- és településfejlesztéssel, a megújuló energiaforrásokkal, a mező- és környezetgazdálkodással foglalkozó szakembereknek és az e területen munkálkodó beruházóknak egyaránt. De hasznos segédeszköz a mérnöki tanulmányokat folytató egyetemi hallgatóknak, valamint a felnőtt szakirányú képzésben résztvevő szakembereknek is.

 

 

Gyakorlati biogazdálkodás 2.

Seléndy Szabolcs (szerk.)

Mezőgazda Kiadó, 2013

(Házunk táján)

144 p.

 

Gyakorlati.jpg

A második kötetet, az előzőhöz hasonlóan, a biotermesztés területén sikeresen tevékenykedő biogazdák írták. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalatikat, amelyeket saját fényképeikkel illusztrálnak, így könnyen tanulhatnak belőle kezdők, gyakorlottak egyaránt.

A kötet a kecsketartásról, a baromfi természetes kelte­té­séről, a biocsirkék, -jércék, -tojótyúkok háztáji felnevelésé­ről, a biotojásról, a boldog mangalicáról, a „vadmadár” bio­gyön­gyös­ről, a méhek és a méz csodálatos világáról szól. Érdekességként hozzájön még a külső és belső kemencék építésének, használatának leírása is.

Mindezt kiegészíti a biogazdálkodás szabályrendszerének ismertetése, amelynek feltételeit minden biogazdának be kell tartania, ha valódi bioterméket szeretne előállítani, fogyasztani, értékesíteni.

A színes képekben gazdag mű amellett, hogy kedvet ébreszt a biogazdálkodásra, sok jól hasznosítható ötlettel szolgál nem csak a kezdő, hanem a tapasztalt biogazdáknak is.

 

 

 

Nyúltartás

Peter Grün

Mezőgazda Kiadó, 2013

(Házunk táján)

108 p.

 

Nyúl.jpg

Ez a könyv azoknak az állattenyésztőknek ajánlható, akik folyamatosan szeretnének friss nyúlhúshoz jutni. Ennek feltétele, hogy legyen megfelelő ketrec, ismerjük a házi nyúl tulajdonságait, igényeit, és annak megfelelően tartsuk. Figyeljünk a viselkedésükre, táplálkozásukra, gondoskod­junk elegendő nyúlfészek kialakításáról, és a fiatal nyulakat koruknak megfelelően takarmányozzuk, valamint legyen lehetőségük a szabadban is tartózkodni.

Ha még gazdaságosabban akarjuk tartani egyre szaporodó nyúlállományunkat, akkor mi magunk takar­mányt is termeszthetünk nekik.

A szerző ezekhez a tevékenységekhez írja le a szükséges tudnivalókat, de kitér az egészségvédelemre, a nyúl levágásának és feldolgozásának módjára is.

 

 

 

Tyúktartás

Beata Peitz, Leopold Peitz

Mezőgazda Kiadó, 2013

(Házunk táján)

144 p.

 

Tyúk.jpg

Ma már sok családban felteszik a kérdést, miért is ne tarthatnánk tyúkokat mi magunk? Lenne mindig tojásunk, és a frissen vágott baromfiból készült rántott csirkének nincs párja! A szerzőpáros is ilyen gondolatok után jutott odáig, hogy csirketartásba fogtak. Megírták tapasztalataikat, buktatóikat és sikereiket ebben a könyvben. Akinek van elég helye egy baromfiudvar elkerítéséhez, és szereti az állatokat, az hozzá is foghat. Ahhoz azonban, hogy szép, egészséges, jól gyarapodó állományunk legyen, némi szakismeretre van szükség. Ez a könyv elegendő tudnivalót ad ahhoz, hogy megtanuljuk, hogyan fogjunk hozzá a tyúktartáshoz.

A szerzők egy kis tyúktörténelemmel indítják a könyvet, majd megismertetnek a tyúk háziasításával, a fajtaválasztékkal, a tyúk testfelépítésével, viselkedésével. Megtudhatjuk, hogyan működik a tyúkfalka, milyen szerepeket vívnak ki maguknak, mikor kezdenek tojást tojni, s miként viselkedik egy jó kotlós. Igazi öröm, ha magunk keltethetjük a kiscsibéket, s minden nap figyelhetjük a kotlós viselkedését, gondoskodását a csibéiről. Akkor lesz szép baromfiudvarunk, ha a tyúkok igényeit ki tudjuk elégíteni, van kényelmes, ülőrúddal, tojófészkekkel ellátott istállójuk, kifutójuk, homokfürdőre alkalmas területük, elegendő, vitaminokban gazdag takarmányuk, friss ivóvizük és kellemes kapirgálóhelyük, de észrevesszük azt is, ha valamelyikkel baj van.

A könnyed stílusú, de szakmailag megalapozott szöveg, a világos ábrák, a jó hangulatú színes képek arra késztetnek, hogy hozzáfogjunk a tyúkól megtervezéséhez, és elkezdjünk azon gondolkozni, hogy milyen fajtájú csibéket szerezzünk be. Tanulhat a könyvből az is, akinek valaha voltak tyúkjai, s most újra megjött a kedve hozzá, de bátorítani tudjuk azokat is, akik eddig csak konyhakész csirkét vásároltak.

 

 

 

Összeállította: Antal Attila